I dag har det vært første skoledag på Lunde Barneskole. Om ikke den flotteste så i hvert fall en av de aller beste dagene på skolen. 50 nye førsteklassinger har startet på skolen vår i dag, og resten av de om lag 400 elevene er tilbake etter en lang sommerferie. Jeg er så stolt av hvordan vi tar imot nye førsteklassinger på Lunde. Denne dagen er helt spesiell for disse små og foreldrene deres, og derfor gjør vi vårt aller beste for at dette skal bli et fint minne i livets minnebok. For rektor startet første skoledag i går (søndag ettermiddag). Da var jeg på plass på skolen for å gjøre ferdig siste rest på manuset til selve mottakelsen. I løpet av natten har jeg vært både urolig og spent, «grugledet» meg til å møte nye elever og foreldre. Det er en egen stemning på skolen denne første skoledagen. De ansatte pynter seg litt ekstra, damene med skjørt eller kjole og mannfolka har stussa skjegget. Her er det tydelig at vi ønsker å vise at denne dagen er viktig for oss, og at vi vil gjøre godt inntrykk.

Etter en rask info til alle ansatte kl. 08.15, så startet nedtellingen til kl. 09.00. Det er mange i aksjon for at selve åpningen og mottakelsen skal bli perfekt. Idet jeg kommer ned i første etasje på skolen, hører jeg latteren og sangen til de som nå har blitt 2. trinn. De har som vanlig det ærefulle oppdraget med å synge for de nye elevene. «Første dag i første klasse» runger i hele etasjen når de finpusser på sangen de snart skal ut å synge. Harald er i gang med å montere anlegget ute, og amfiet fylles opp av forventningsfulle barn og foreldre. Iril har pyntet med blomster fra skolens egen hage (solsikker) og de ansatte som skal være med på å ta imot nye elever, kommer etter hvert på plass i amfiet. Lærere, assistenter, SFO-leder, miljøterapeuter, faddere (6. trinn), inspektører og helsesøster. Alle vil være med på denne høytidelige åpningen. Også oppvekstadministrasjonen representert ved Fagsjefen har tatt turen for å hilse elevene velkommen som elever i Skien kommune.

Så er klokka endelig 09.00, og musikken starter. 2. trinn stiller opp foran amfiet. Mens skolens egen hymne spilles, blir det en egen ro over hele forsamlingen, og alle venter spent på det som nå skal skje. Sommerfuglene i rektors mage er om mulig enda mer urolig, og fordi jeg vet hva som venter nå, reiser hårene på armene seg og jeg blir «lodden» i hjertet mitt. Likevel er jeg så stolt og så glad at jeg med noenlunde stødig stemme leser diktet om mauren og ønsker alle hjertelig velkommen til denne store dagen. Av bildene som tas ser jeg jo at selv en rektor er preget av stundens alvor. Det er for 14. gang jeg tar imot nye førsteklassinger i denne rollen, men likevel blir man ikke, og burde man ikke bli så rutinert på dette at det går upåaktet hen. Så når de flotteste 2.klassingene stemmer i med sangen sin, ser jeg at mange voksne blir blanke i øynene over den rørende sangen. Da er vi akkurat der vi skal være.

Når det er min tur igjen til å snakke, er det godt å ha manuset å holde seg til. Forhåpentligvis går noe av det jeg sier inn hos de små og store, men alle venter jo spent på å få komme inn i klasserommet for å begynne på ordentlig. Fagsjefen hilser og forteller om gaven til elevene, riktignok ikke en til hver, men noe de skal gjøre sammen. Helt i vår ånd at elevene får et spill som krever samarbeid. Det er jo det skolen handler om. Samarbeid om vennskap, læring og toleranse.

Tiden for å lese opp elevene har endelig kommet, og inspektør Pål gjør seg klar for å lese opp navnene. En etter en kommer elevene fram for å hilse på rektor og kontaktlærer. De stilles pent på rekke, og når alle er lest opp, går klassen samlet til klasserommet. Foreldrene følger på for å bruke sin tilmålte tid for å se og forevige denne store dagen. Et minne som nok skal dukke opp igjen både i konfirmasjonstaler og andre store begivenheter i barnets liv.

Så er 50 nye elever i gang med sin 10-årige skolegang. Sju av årene skal være hos oss på Lunde barneskole. Så mye de skal lære; lese og skrive, regne, være en god venn, vente på tur osv. Heldigvis skal ikke alt læres på en gang. De har god tid på seg, og hver og en skal også møtes ut i fra de forutsetningene de har. Vår jobb er å legge til rette for hver og en og sørge for at de får fine dager på skolen vår. Jeg er stolt og glad når vi sender foreldrene av gårde etter en kaffekopp og en rask info med valg av representanter til FAU og klassekontakter.

Selv rakk jeg å spise lunsj og ha et møte før tida var inne for å møte førsteklassingene igjen. De aller fleste ble hentet av foreldrene sine til avtalt tid denne dagen, men noen var også på SFO for å spise i ro og fred denne første dagen, sammen med SFO-personalet og lærerne sine. Ved mitt bord fikk jeg høre om alt de hadde gjort denne første dagen; De hadde hatt matematikk, de hadde lært bokstaven i og de hadde vært ute og lekt. Til og med å spise nista hadde de rukket denne første skoledagen.

Det var med litt lettelse at nettet forsvant rundt kl. 15.00. Rektor merker at det tar på med første skoledag. Mange gode følelser, klemmer og gjensynsglede. Lettelse over at vi nå endelig er i gang med nytt skoleår. Det ble ingen sein ettermiddag på kontoret i dag. Isteden valgte jeg å dra hjem for å puste ut, bearbeide inntrykk og samle krefter til fortsatt å kunne glede meg over verdens beste jobb mens jeg forhåpentligvis kan få med meg at Odd banker Bodø glimt borte på Aspmyra i kveld.

Next Post Previous Post